Marius mønster: Slik kan du strikke Marius-produkter selv (mai 2024)

Vi jobber for å få inn flest mulig produkter slik at forbrukere med erfaringer kan gi sin tilbakemelding, omtale og vurdering. Soveromsguiden kvalitetssikrer tester løpende ved å verifisere produkter, nettbutikker og forbrukeranmeldelser. Innholdet deles for å være en gratis ressurs for alle, men enkelte lenker til nettbutikker kan gi oss provisjon og er kjent som annonselenker. Les om oss for å lære mer om finansiering av siden eller naviger til vår personvernside for å lese om hvordan vi behandler og beskytter dine data. Vi ønsker alltid å forbedre oss: Send gjerne en tilbakemelding eller gi artikkelen stjerner nederst på siden om du føler du har fått god hjelp av testen, eller om du bare ønsker å hjelpe andre til trygg netthandel.

Rigmor Børge Joansson (75) har sendt oss strikke-oppskriften for Marius-genseren som har vært en vel bevart familie-hemmelighet siden 1956. Oppskriften er ikke for nybegynnere, men vil være til god inspirasjon og veiledning dersom du er motivert til å bevie deg ut på denne utfordringen.

Her er 5 Marius sengesett 140×200 og 140×220 per mai 2024 som du kan bruke som inspirasjon når du skal strikke Marius sengesett, genser, teppe, sengekappe eller andre tekstiler og plagg du ønsker.

Visste du forresten at du kan finne over 230 HØIE sengesett hos oss? Se her

140×200 Marius sengesett: Forbrukerveiledning

Alt innhold hos Soveromsguiden er til for å hjelpe med trygg netthandel.

Råd for trygg netthandel: Vi oppfordrer deg til å se gjennom omtaler, anmeldelser og brukererfaringer før du bestemmer deg for et nettkjøp. Målet til Soveromsguiden er å knytte forbrukere tettere sammen for å gi alle muligheten til å hjelpe hverandre med å ta gode valg i hverdagen.

De 5 mest populære inspirasjonskildene for å strikke Marius sengesett i 140×200, samt nærliggende størrelser er basert på forbrukererfaringer for 9 kvalitetsprodukter.

Ute etter Marius sengesett? Få inspirasjon av 5 populære Marius sengesett, og se tilbud og priser på dette designet som har trendet i Norge siden 1950-tallet.

Lei av det gamle, utslitte sengetøyet ditt? Da er det på tide med en oppgradering! Få et moderne og elegant Marius Sengesett fra ProSleep. Vi har alt du trenger for å holde deg varm og komfortabel med dyner, puter, laken og mer. Vi tilbyr en rekke farger og størrelser å velge mellom. Det finnes mange historier om hvordan Marius genseren ble til, og videreførte stilen til blant annet sengesett i flanell, bomull, sateng og andre tekstiler, som vi lager sengetøy av 2024. Genserens opphav, i følge enkelte kilder, ble strikket i 1928 av Bitten Eriksen og båret av hennes sønn, alpinisten, Marius Eriksen. Historien indikerer at designeren Unn Søiland Dale fanget dette opp og tok opphavsretten, etter å ha brukt Marius-mønsteret på gensre i en film (Troll i ord, 1954), som ble produsert nesten 20 år senere. Uenigheten rundt opphavet til Marius-mønsteret ble betegnet som: "den bitreste opphavsstriden i norsk designhistorie", av Dagens Næringsliv i 2008, men uavhengig av det, forblir det en favoritt blant befolkningen.

Inspirasjon til å strikke Marius mønster selv? I videoen viser Mama E fra strikkeklubben, Strikkesøstrene, hvordan du strikker et Marius mønster med fargene i det norske flagget; Rødt, hvitt og blått! (Tips: trikkes med dobbeltråd grunnet lav tykkelse på trådene)

Å strikke Marius mønsteret er ikke det enkleste man kan bevie seg ut på, men dersom du velger å gå for det kan det være lurt å se denne videoen som viser hvordan du løser den vanskeligste delen av strikkingen: 

Navigere siden: Innholdsfortegnelsen kan foldes ut og brettes inn ved å trykke på pilen under.

Innholdsfortegnelse

Sengesett 140x200/60x63 cm - økologisk - Marius - bomullssateng

Inspirasjon: Marius Sengesett 140×200 – Bomull og Sateng

La deg inspirere av Marius Sengesett 140x200 - bomullssateng.

Dette Marius sengesettet i 140x200 fra Boligla passer til de fleste hytter og hjem i 2024.

Prislapp? Tilbud nå til Kr. 199,-

Prisen vil kunne variere litt da du fritt kan velge type, materiale, tekstiler, størrelse og farge.

Takk for at du besøker Soveromsguiden: Her er en velkomst-rabatt fra Boligla!

Spar inntil 75% på sengesett, håndklær og luksus dyner hos Boligla!

Marius mønster: Slik kan du strikke Marius-produkter selv ([month] [year])

Slik følger du annonselenken: Alt du trenger å gjøre for å få opp til 75% rabatt på soveromsprodukter hos Boligla er å trykke på lenken (markert i oransje farge).

Soveromsguiden Marius genser gjør det selv (januar 2023)

Spar penger: Strikk eller sy Marius-mønsteret selv

Etter å ha lest innsendt tips fra Rigmor Børge Joansson deler vi nå to generelle oppskrifter for hvordan du kan dekorere sengetøy, klesplagg, sengekappe, eller andre tekstiler med Marius mønsteret helt selv. 

Råd fra Soveromsguiden er ment som veiledning og til inspirasjon. Det viktig å ta brukererfaringer, anmeldelser, omtaler og forbruker-erfaringer med i vurdering ved nettkjøp.

Slik kan du strikke Marius mønster

Dersom du vil prøve deg på utfordringen ved å strikke Marius mønsteret selv trenger du følgende:

Materialer: Velg enten A. Et ferdig plagg i strikkbart tekstil B. kun tekstiler eller C. rå-materialer som garn.

 • A. Et strikkbart plagg: Eksempelvis: Sengesett, sengetøy, teppe eller genser i ønsket farge (vanligvis rødt, hvitt og blått).
 • B. Anbefalt tekstil: Lammeull, kashmir, bomull, eller sateng.
 • C. Garn i ønsket farge (vanligvis rødt, hvitt og blått). 
 • Strikkepinner i riktig størrelse for garnet du bruker.
 • Nål med rund spiss for å sy sammen delene
 • Et mønster (disse kan ofte finnes på nettet eller i strikkebøker)

Dersom du er helt ny for strikking bør du høre med en lokal strikke-ekspert for å få bedre veiledning til valg av materialer til å strikke Marius møsnteret på det plagget du ønsker. Avhengig av hvor profft du ønsker at produktet du designer skal fremstå når det er ferdig, kan en lokal strikke-ekspert helt sikkert også hjelpe deg med å finne en god Gauge-måler (Måler strikkefastheten i tekstilen / plagget). Forbrukertips: Strikk gjerne en liten duk til kanten av sengegavlen!

Oppskrift: Du er 6 steg fra ditt helt egenartede Marius sengesett

 
 1. Trinn 1: Velg riktig størrelse på strikkepinnene og bestem deg for størrelse. Voksen, barn eller baby kan være stikkord her. Altså, hvem skal plagge passe til? Dersom du gikk for ferdig-laget sengetøy, hvilken farge og mål er dynen og puten det skal passe til? Gitt at du har valgt garn, tekstil eller plagg, kan du vurdere strikkefastheten du ønsker å oppnå, da dette vil avgjøre hvilken størrelse du bør gå for med strikkepinnene. Tips: Trinn 1 bør følges i motsatt rekkefølge dersom du eksempelvis har spesielt små eller store fingre, eller andre grunner som kan påvirke valg av strikkepinnstørrelse.
 2. Trinn 2: Begynn å strikke ryggen på genseren. Dette kan være en rettstrikket eller vridd rettstrikket panel, avhengig av mønsteret du velger. Fortsett å strikke frem og tilbake på pinnene til ryggen er den ønskede lengden.
 3. Trinn 3: Strikk fremstykket på genseren. Dette vil være to separate paneler, et for hver side av genseren. Strikk hvert panel frem og tilbake på pinnene til det er den ønskede bredden.
 4. Trinn 4: Strikk ermene på genseren. Dette kan være rettstrikkede eller vridde rettstrikkede paneler, avhengig av mønsteret du velger. Strikk hvert ermepanel frem og tilbake på pinnene til det er den ønskede lengden.
 5. Trinn 5: Sy sammen delene ved å føre nålen gjennom løkker på innsiden av genseren. Dette vil gjøre at sømmene blir skjult og gi genseren et profesjonelt utseende.
 6. Trinn 6: Når genseren er sydd sammen, kan du gå tilbake og legge til eventuelle detaljer som hette, ribbestrikk eller andre mønster.

Dette er bare en generell oppskrift, og du kan finne mer detaljerte instruksjoner ved å søke på nettet eller i en strikkebok. Det kan også være lurt å se på en ferdig Mariusgenser for å få en idé om hvordan den ser ut og hvordan den er laget. Lykke til med å strikke din egen Mariusgenser!

Kjente strikketeknikker som passer for nybegynnere: Kjedemaska

En enkel strikke-teknikk for nybegynnere er den såkalte “kjedemaska”. Dette er den mest grunnleggende teknikken i strikking og den lærer du deg ved å repitere følgende:
 
 • Start med å legge opp et visst antall masker på strikkepinnen.
 • Strikk deretter en kjedemaske ved å sette strikkepinnen inn i den første maskeen fra venstre, og dra tråden gjennom masken.
 • Gjenta trinn 2 til du har strikket så mange kjedemasker som du ønsker.

Kjente strikketeknikker som passer for viderekomne: Flette-mønster

Denne passer for de som mestrer kjedemaska og har lyst å prøve seg på noe mer avansert. Dette er en teknikk som gir et mønster med løse, vævede linjer som ligner på fletter. For å strikke flette-mønster, må du gjøre følgende:
 
 • Legg opp et antall masker som er et multiple av 4, pluss 1.
 • Strikk to rettmasker, deretter to vrangmasker.
 • Gjenta steg 2 til du har strikket ferdig.

Dersom du fortsatt er usikker eller har spørsmål etter å ha lest om sovesofa med oppbevaring på denne siden, kan du ta kontakt via dette skjemaet eller henvende deg til din lokale soveromsbutikk.

Nettbutikker tilbyr soveromsprodukter

Her er noen nettbutikker som tilbyr soveromsprodukter av høy kvalitet, deriblant sengesett:

Ser du også etter rabatt på sengesett, håndklær eller luksus-dyner?

Den kvalitetsstemplede nettbutikken, Skjærgaard, har 30% rabatt på flere senger, luksus dyner, håndklær og sengesett!

Marius mønster: Slik kan du strikke Marius-produkter selv ([month] [year])

Annonselenke: Besøk Skjærgaard og få opp til 30% rabatt på unike soveromsprodukter!

Ofte stilte spørsmål og svar om å strikke Marius sengetøy 140×200

Her er noen ofte stilte spørsmål og svar om strikking som kan hjelpe deg med vurderingen. Enkelte spørsmål og svar vil være de samme som for strikking av andre tekstiler og plagg.

Den enkleste teknikken for å strikke er å strikke luftmasker. Dette involverer å lage løkker av tråden på strikkepinnen, uten å dra tråden gjennom noen masker. Dette gir en myk og elastisk kant som kan brukes til ulike formål, for eksempel når du lager ribbestrikk.

Det finnes flere måter å endre fargen på tråden når du strikker. En metode er å knytte trådene sammen på baksiden av arbeidet, slik at du får en jevn overgang fra den ene fargen til den andre. En annen metode er å legge den nye tråden inn i arbeidet, slik at du får en frynsekant langs overgangen.

Alt du trenger å gjøre for å løse opp masker du har strikket er å føre strikkepinnen gjennom loopen som hver maske har på seg, og deretter dra den gjennom masken for å løse den opp. Dette kan gjøres med en strikkepinne eller heklenål, avhengig av hva som passer best for strikketøyet og masketypen.

 

Disse tre enkle trinnene kan du følge for å unngå hull i strikketøyet ditt:

 • Ha nok tråd på strikkepinnen, slik at du ikke trenger å dra tråden for hardt for å holde på maskene.
 • Strikk jevnt og med riktig spenning, slik at maskene sitter fast på pinnen og ikke glipper av.
 • Bruk en maskemarkør eller et sted å markere begynnelsen og sluttpunktet på omgangen, slik at du kan holde styr på hvor du er i mønsteret.

Likte du innholdet?

Gi et stjernekast for å vurdere artikkelen!

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Antall stemmer: 15

Bli førstemann til å vurdere artikkelen

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Soveromsguiden
Logo